• image description
  • image description

Харьковские Тепловые Сети

Комунальне підприємство «Харківські Теплові Мережі»

тепло первой столицы

fb   tg   ig

Комунальне підприємство «Харківські теплові мережі»

30.12.2017
logo

Підсумки року по проекту «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України» у містах України

На прикінці року прийнято підводити підсумки. Ось і ми підсумували, що вже вдалось в рамках нашого проекту. Зробили огляд по досягненням активних учасників #UDHEEP.

Міністерство регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства як відповідальний виконавець протягом 2017 року продовжувало реалізацію та контроль за впровадженням на місцях проекту «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України».

Учасниками проекту є 6 підприємств, що надають послуги з централізованого теплопостачання: КП «Дніпротеплоенерго» ДОР, м. Дніпро, ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», м. Миколаїв, MКП «Херсонтеплоенерго», м. Херсон, КП «Харківські теплові мережі», м. Харків, КП «Міськтепловоденергія», м. Кам’янець-Подільський, КПТМ «Тернопільміськтеплокомуненерго», м. Тернопіль. Підприємства-учасники виконують роботи з модернізації основних виробничих фондів, що дасть змогу покращити якість послуг з централізованого теплопостачання із одночасним зменшенням їх вартості за рахунок підвищення КПД при виробництві та зменшенні втрат при транспортування тепла.

Реалізація Проекту розрахована до 2020 року.

Фінансування Проекту складає 272,05 млн дол. США (222,05 млн дол. США – МБРР, 50 млн дол. США – Фонд чистих технологій)

Станом на кінець 2017 року підприємствами-учасниками вже укладено 40 контрактів на виконання різних видів робіт від проектування до будівництва загальною вартістю 61,39 млн дол. США.

Комунальне підприємство «Міськтепловоденергія» у місті Кам’янець-Подільський продовжує будівництво теплоелектростанції з ОRС модулем, яка вироблятиме теплову та електричну енергію газовими і твердопаливними котлами. Перевага, яку матиме нова котельня, це використання біопалива — пелет з різного виду соломи, щепи, торфу. Потужність котельні складе 1,2 МВт електричної та 8,8 МВт теплової енергії. Орієнтовний термін окупності будівництва 6 років, що стало можливим завдяки планам підприємства реалізовувати вироблену електроенергію за зеленим тарифом.

Після закінчення Проекту у місті з’являться додаткові 42 мегавата теплової та 4 мегавата електричної енергії. Також у місті продовжується реконструкція та нове прокладання тепломереж загальною протяжністю 1,8 км. За результатами впровадження всіх запланованих заходів Проекту очікується досягнення економії теплової енергії при виробництві, транспортуванні та споживанні на рівні близько 4 тис. Гкал/рік (5,5 %); економія палива (в газовому еквіваленті) складе 500 тис. нм³/рік (5,5 %); економія природного газу від альтернативного заміщення (в газовому еквіваленті) складе близько 8,5 тис. нм³/рік (86%). Зменшення споживання електричної енергії за рахунок власного виробництва та її економії заплановано на рівні 9 тис. МВт*г/рік (219%). Загальне зменшення викидів СО2 буде дорівнювати 9 тис. тон/рік (12,5%).

Загальний бюджет Проекту для міста Кам’янець-Подільський складає 15,32 млн дол. США.

Комунальне підприємство «Харківські теплові мережі» в рамках реалізації проекту продовжує виконання контракту з будівництва когенераційної станції електричною потужністю 4 МВт та тепловою потужністю 4,3 МВт з реконструкцією адміністративно-виробничого корпусу. Тепло, вироблене когенераційною установкою, буде використовуватись для підігріву теплоносія зворотного трубопроводу тепломережі. Це дозволить зменшити використання природнього газу. Загальна вартість робіт в рамках контракту складає понад 3 млн дол. США.

Також у місті продовжується встановлення приладів обліку та погодного регулювання, що дадуть споживачам послуг можливість контролювати кількість тепла, що споживає будинок, та впливати на умови проживання у власних оселях паралельно з економією на опаленні в теплі дні.

Загалом в рамках проекту у місті Харків планується провести реконструкцію 25 км теплових мереж, реконструювати та технічно переоснастити 57 котелень. Встановити 250 індивідуальних теплових пунктів (ІТП) та 1000 теплолічильників систем опалення із погодним регулюванням. В автоматичну систему управління технологічними процесами (SCADA) об’єднають 1500 об’єктів, це дозволить в режимі реального часу відслідковувати роботу мереж та підвищити швидкість реагування на позаштатні ситуації. Буде побудовано 2 когенераційні станції, реконструйовано турбогенератор ТЕЦ.

За результатами впровадження всіх запланованих заходів Проекту очікується досягнення економії теплової енергії при виробництві, транспортуванні та споживанні на рівні близько 130 тис. Гкал/рік; економія палива (в газовому еквіваленті) складе 47 млн нм³/рік. Зменшення споживання електричної енергії за рахунок власного виробництва та її економії заплановано на рівні близько 7,6 тис. МВт*г/рік. Загальне зменшення викидів СО2 буде дорівнювати 215 тис. тон/рік.

Загальний бюджет Проекту для міста Харків складає 107,5 млн дол. США.

Обласне комунальне підприємство «Миколаївоблтеплоенерго» продовжує виконувати силами генерального підрядника ТОВ «Енергоресурс-Інвест» у місті Миколаїв роботи із заміни ізоляції зовнішніх теплових мереж. Сума робіт за контрактом складає 1 млн дол. США. Загалом в рамках Проекту у місті буде виконано відновлення ізоляції на тепломережах загальною протяжністю 32 кілометри.

В рамках реалізації Проекту в місті Миколаїв буде реконструйовано 4 центральні теплові пункти (ЦТП), реконструйовано та проведено технічне переоснащення 32 котелень, встановлено 103 індивідуальні теплові пункти (ІТП) та 90 теплолічильників систем опалення. В автоматичну систему управління технологічними процесами (SCADA) об’єднають 320 об’єктів, що дозволить в режимі реального часу відслідковувати роботу мереж та підвищити швидкість реагування у разі виникнення позаштатних ситуацій.

За результатами впровадження всіх запланованих заходів Проекту очікується досягнення економії теплової енергії при виробництві, транспортуванні та споживанні на рівні близько 12 тис. Гкал/рік; економія палива (в газовому еквіваленті) складе 7 млн нм³/рік. Зменшення споживання електричної енергії за рахунок власного виробництва та її економії заплановано на рівні близько 4,5 тис. МВт*г/рік. Загальне зменшення викидів СО2 буде дорівнювати близько 19 тис. тон/рік.

За результатами 2017 року проект «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України» пройшов незалежний фінансовий аудит, який виконувався компанією «РСМ Україна» та засвідчив, що фінансова звітність Проекту велась належним чином відповідно до міжнародних стандартів.

Проект є одним з комплексних заходів, що впроваджуються Урядом України в напрямку реформування галузі централізованого теплопостачання.